Dah banyak hari tak share makanan kegemaranku. Hari ni saya nak share masakan yang kalau ada setip hari pun takpe... Memang saya dan family sangat suka masakan ini.

Hari ini saya nak share resepi Sup Tulang. Sebenarnya saya satu family tak kisah sup apa.. janji namanya sup.. mesti kena buat kuah banyak. Anak-anak pun suka hirup kuah.


Bahan-bahanya:

1 kilo tulang
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
1 ketul halia
1 bungkus sup bunjut tulang
Air untuk merebus - ikut suka nak banyak mana
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Basuh tulang, kemudian rebus tulang dengan sedikit halia dan 3 ulas bawang putih.

2. Blender bawang besar, halia, 2 ulas bawang putih dan bahan-bahan di dalam bungkusan sup bunjut tulang.

3. Masukkan sup bunjut tulang.

4. Tumis bahan blend tadi sampai kekuningan dan naik bau.

5. Kemudian masukkan ke dalam periuk rebusan setelah daging sudah empuk.

6. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.

7. Goreng bawang merah yang dimayang halus. Kemudian masukkan ke dalam sup.

8. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.

9. Siap untuk di hidang... Lebih sedap jika di makan bersama sambal kicap.

Sambal Kicap

1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
10 biji cili padi - ikut suka nak pedas atau tak
sedikit kismis / sedikit gula
kicap
limau nipis

# Tumbuk semua bahan-bahan tersebut kemudian masukkan kicap dan perah limau nipis.

0 Comments:

Post a Comment