Ermmm Ni satu lagi resepi yang saya nak share. Makanan ni biasalah kesukaan orang utara. Walaupun hubby orang Nogori, masakan ini juga menjadi kegemarannya.

Resepi Kari Kepala Ikan ni saya belajar dari arwah mak long. Kalau kari biasa tu saya belajar dari mak. Tak kurang sedapnya juga kari yang mak ajar. Saja nak share resepi kari kepala ikan kali ini.


* KARI KEPALA IKAN *

Bahan-bahannya:

1 ketul kepala ikan merah
2 bungkus rempah ikan ~ bancuh bersama
Sedikit asam jawa ~ bancuh bersama
2 biji bawang besar ~ bahan kisar
1 biji tomato ~ bahan kisar
2 biji cili hijau ~ bahan kisar
5 ulas bawang merah ~ bahan menumis
2 ulas bawang putih ~ bahan menumis
2 tangkai daun kari ~ bahan menumis
1 sudu teh halba campur ~ bahan menumis
½ biji kelapa ambil santan
8 biji kacang bendi / tomato / cili hijau
Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara membuatnya:

1.Basuh kepala ikan hingga bersih.

2.Bancuh rempah bersama air asam jawa.

3.Kisar bawang besar, tomato dan cili hijau.

4.Tumis bahan menumis hingga naik bau.

5.Masukkan bancuhan rempah, kacau hingga pecah minyak.

6.Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, kacau hingga mendidih.

7.Masukkan santan, kepala ikan, garam dan serbuk perasa.

8.Setelah mendidih, masukkan kacang bendi.

9.Kacau seketika, kemudian tutup api.

10.Siap untuk dihidang.

Cubalah kalau nak tau kesedapan Kari Kepala Ikan orang utara.

0 Comments:

Post a Comment